Д-р Райна Стоянова, клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика, УМБАЛ „Цалица Йоанна – ИСУЛ“
Коя съм аз?
Д-р Райна Стоянова е цялото ми име, но за повечето хора съм просто Райна.
Завърших медицина в София през близката 2011 г., но за семейството и приятелите ми сякаш винаги съм била „доктор“, заради постоянната ми наивна борба да променя и спася света и безкрайната ми вяра в доброто.
Обичам да изразявам себе си чрез говорене и писане още от гимназията. Някак си е като втората ми природа – не минава и ден без да напиша нещо, вълнуващо ме и излизащо от сърцето ми.
Така се роди и блогът ми, в който користно и доста аматьорски пазя „продукцията“ си.
Опитът ми в областта на храненето води началото си от студентските ми години.
Така се случи следването ми, че имах честта да стажувам близо до видни имена в сферата на храненето като: проф. Готие, проф. Карел, проф. Дюкан, както и различни хелтиливинг, кетъринг и уелнес компании, които разшириха погледа и подхода ми към пациента.
След като завърших, специализирах доскоро гастроентерология в столичната болница „Лозенец“.
Там се запознах отблизо с трансплантационната медицина – вълнуващо преживяване и истински екшън. За мен беше чест и истинско предизвикателство да съм част от екипа на тази иначе спокойна на пръв поглед болница. Там се роди и моята страст към хепатологията. Удивителен е черният дроб – освен че регулира въглехидратната, липидната и белтъчната обмяна, това е и органът с най-добри регулаторни и компенсаторни възможности.
Междувременно попътувах и постажувах в елитни европейски клиники, където се чувствах адски полезна и наистина много учех, но никога НЕ бях на мястото си… А на въпроса- дали пак бих отишла извън страната си – разбира се, но сърцето ми, макар и понякога да се отчайва от нашата действителност, си остава тук – в България. И с гордост нося най-българското име.
В настоящия момент съм асистент в отделението по метаболитно-ендокринни заболявания на болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“.
Консултирам и изграждам хранителните режими в повечето известни кетърингови компании и пиша, разбира се, почти ежедневно, за различни ориентирани към здравето и „хелтиливинга“ медии.